MadreSelva

La selva es va ficant a dins, tirant arrels.
És llavors quan el límit entre ella i tu es desdibuixa.
I et sents una amb ella. Només ella i tu, i el vostre mutu reflex.

MadreSelva és l’espai d’informació i treball al voltant de les Plantes Mestres dins de la Casa del Vent.

Amb més de 10 anys d’experiència amb plantes enteògenes i havent acompanyant a més de mil persones, la meva proposta neix de la unió del punt de vista terapèutic occidental amb el coneixement amazònic.

Integració

substantiu femení

Del verb integrar. Completar un tot amb les parts que faltaven.

Art by Eva Pérez
Artwork by Eva Pérez

Integrar és una peça clau quan es treballa amb plantes psicoactives. És una important tasca per poder entendre, apreciar i aprendre de la feina amb elles.

Les cerimònies o retirs són com rituals de pas, que ens permeten entrar a l’espai liminal, a l’espai sagrat. I és en aquest espai on aprenem i sanem, on connectem amb el diví, celebrem i morim simbòlicament per renéixer.

Tot això necessita de temps per ser assimilat pel nostre ésser a diferents nivells, i aquest temps és la integració.

A les sessions d’integració trobaràs un espai segur d’escolta activa on podràs expressar-te lliurement sense ser jutjada.

Les sessions d’integració t’ajudaran a:

  • Posar ordre a l’experiència.
  • Investigar la simbologia que hagi pogut aparèixer i els somnis.
  • Trobar accions concretes per generar canvi en hàbits i patrons.

En tots aquests anys, tant d’experiència pròpia com acompanyant a d’altres, he entès que quan ens acostem al món de les plantes pot ser de gran utilitat haver treballat sobre el propòsit que tenim, sobre què és el que volem.

Construir una intenció ens pot servir de brúixola i àncora. Pot ser una manera de fer-nos entendre el que busquem. Una manera de minimitzar riscos i tenir millors resultats de les experiències psicoactives.

La manera en què es prepara el propòsit és senzilla i divertida, ho podràs aprendre fàcilment i aplicar-lo per tu mateix en el futur.

Les sessions per preparar el propòsit t’ajudaran a:

  • veure amb claredat el moment en què et trobes;
  • entendre el teu propi procés;
  • arribar a la sessió sentint-te segur/a i alineat/da.
eva-perez
Artwork by Eva Pérez

Ofereixo sessions d'integració i preparació online.

La integració i preparació et donaran eines per aprofitar al màxim les teves experiències.
online

Plantes Mestres

A continuació trobaràs informació sobre el que vaig estar aprenent durant el temps que vaig viure a la selva sobre la planta del Tabac, i sobre el sistema d’aprenentatge a través de les plantes: les dietes.

Si t’acostes a aquest món per primer cop potser alguna informació et sorprèn. Si ja coneixes aquest món espero que t’aporti noves perspectives. Igualment, espero que et sembli interessant.

Sempre m’ha ressonat molt el plantejament de Paracels, quan deia que hi ha verí en tot i que és la dosi la que fa que sigui verí o medicina. Per a mi també té alguna cosa a veure amb l’actitud. Quan ens acostem a treballar amb les plantes ho hem de fer des d’un lloc d’honestedat i màxim respecte, amb humilitat i disposats a aprendre.

La selva és la farmàcia més gran de món. Les cultures amazòniques formen un poderós sistema de coneixement i tecnologies ancestrals on les plantes es consideren éssers sensibles dels que es pot aprendre. D’aquesta manera, quan prenem una planta entrem en contacte, no només amb les seves característiques medicinals, sinó també amb el seu esperit. La manera en què la gent es relaciona amb les plantes i la selva es basa en aquest principi.

Tot té esperit.

Si tens qüestions o preguntes, no dubtis en contactar-me.

El Tabac

A occident quan ens parlen del Tabac el primer que ens ve al cap són els nocius cigarrets i tots els químics que contenen, però en realitat el Tabac és una planta preciosa que alberga un esperit molt antic i que ha estat utilitzada medicinalment durant moltíssim temps .

El Tabac ha estat la planta mestra més important a les Amèriques des de fa moltíssims segles, estant present com a medicina principal en moltes ètnies i tradicions americanes. Des dels Andes a la selva, de la zona del Carib a l’Amèrica Central i de el Nord, el Tabac ha estat considerat una planta sagrada, apareixent en molts mites de creació.

El Tabac ha estat i és utilitzat de diferents maneres: fumat, aspirat en forma de pols (rapé), mastegat, com pasta (ambil) o ingerit en forma de te, en contextos rituals, medicinals i de celebració. El Tabac és una planta de foc que brinda calor a l’organisme.

És una planta solar d’esperit masculí, d’acció, fermesa, poder i protecció. El seu fum és considerat com a vehicle per poder parlar amb la divinitat i alçar el rés, com a escut de protecció i aliment per als esperits de les plantes. L’ofrena de tabac és tinguda en alt valor. Considerat com el fil i l’agulla, teixeix la connexió més directa i subtil amb el diví.

La línia de treball amb el tabac que vaig conèixer procedeix del curandero mestís Ernesto García Torres. El Tabac s’usa en forma líquida per beure, manera per la qual el cos absorbeix millor les propietats medicinals de la planta.

D’aquesta manera, a nivell físic el tabac treballa netejant els sistemes respiratori i digestiu de les mucositats nocives que es generen, així mateix purifica la sang, el que beneficia la totalitat de l’organisme, netejant de virus, bacteris i paràsits.

A nivell psicològic pot aportar molta claredat, ajudant a aturar la velocitat de la ment, ja que arrela la nostra energia a la Terra, al nostre cos, empoderant-nos en el present.

A nivell energètic és un potent depurador, desbloquejador i protector, ajudant-nos a alinear la nostra energia i a trobar el centre.

A nivell espiritual, el Tabac és conegut per crear la connexió més directa i subtil amb el que es considera diví i és un gran potenciador del món oníric, part important i essencial de la feina amb les plantes. De fet, en moltes tradicions amazòniques es creu que les plantes, entre elles el Tabac, fan la feina energètica mentre dormim, en el món dels somnis, ja que per a moltes cultures la importància dels somnis és encara vigent com a part vital de la existència humana, l’aprenentatge i la sanació.

Com a planta emètica que és, el treball amb el tabac comporta purga. El vòmit o la purga és una part molt important del procés de neteja. En moltes tradicions de l’Amazònia creuen que no només es treu una part física sinó que quan purguem, emocions i pensaments ancorats en el cos i la psique també són alliberats. Per tant, en aquestes tradicions el vòmit no té connotacions negatives, sinó tot el contrari: es creu que purgues regulars ajuden a mantenir el cos i la ment nets de toxines i emocions negatives.

El Tabac no és un al·lucinogen però sí que té un efecte psicoactiu que també ens porta a un estat expandit de consciència, encara que no té el mateix efecte que podem experimentar amb altres plantes. En la meva experiència personal, el tabac dóna profunditat, espai, silenci i claredat. Com amb totes les plantes, cada experiència és única i diferent cada vegada. Moltes vegades s’utilitza el Tabac com a preparació per a altres plantes mestres com l’Ayahuasca, pel gran procés de neteja física i energètica que brinda.

Nicotiana Rustica
Nicotiniana Rústica
Rollo_cortado_de_mapacho_(Nicotiana_rustica)
Peça de tabac
Purga de tabaco
Purga de tabac
Haciendo Rapé
Elaboració de rapé

Les dietes

A l’Amazònia peruana les dietes són el sistema o tecnologia per a curar-se i aprendre. És el camí que embarquen aquells i aquelles que senten la crida per convertir-se en el que es coneix com curander@s o maestr@s. Així mateix, les dietes eren el sistema mèdic ancestral, ja que la malaltia s’entén com un component físic però també energètic.

Una dieta és un espai de temps que pot variar de setmanes a mesos segons la tradició. La persona queda aïllada en una petita i senzilla cabana on es redueix la ingesta d’aliments i es consumeixen preparats vegetals amb la planta que s’està treballant.

La persona va entrant en un procés de neteja i depuració de el cos, el que porta a un estat expandit de consciència molt subtil i de connexió amb la planta que s’està dietant. Tot això amb l’acompanyament del curander@ que estigui guiant la dieta. És important recalcar que és vital fer aquesta feina sota la supervisió d’algú que tingui la formació i els coneixements requerits.

Les dietes són un ritual de pas. Un espai on progressivament et vas trobant a tu mateix, a mesura que vas traient capes a la teva personalitat. Un espai de retir, un espai de silenci, que es presenta de vegades com un mirall, per adonar-nos del soroll de la ment i de les necessitats de el cor. Un espai per aturar-se, sense distraccions, on cadascú pot trobar la seva pròpia espiritualitat i entrar en relació profunda amb la natura i amb l’esperit de la planta que s’està dietant.

Depenent de les necessitats de la persona, el preparat vegetal serà diferent: bé de Tabac, de Tabac amb una altra planta o només amb planta.

A l’Amazònia hi ha milers d’arbres i plantes que són utilitzades per les dietes. Per tant, hi ha milers d’esperits dels que es pot aprendre. Diuen que el Tabac és com el fil i l’agulla que tot el connecta, per això està sempre present d’alguna o altra manera.

El món oníric és ben important durant aquest procés ja que aquest és l’espai on, segons aquestes tradicions, l’esperit de la planta amb què estiguem treballant es comunicarà amb nosaltres a través dels nostres somnis. Així, el procés que fem durant el dia amb la planta en qüestió continua mentre somies, ajudant-nos a netejar emocions contingudes o bloquejades, superar pors, integrar ensenyaments, superar proves i avançar en el procés de sanació i aprenentatge.

Així com és important estar present pel procés de dieta, és igual o més important respectar les restriccions durant el que es coneix com la post-dieta. Depenent de la tradició i de el tipus de dieta que s’ha fet, el temps de la post-dieta pot variar. Cal tornar gradualment a la vida quotidiana, ja que el cos està feble i cal recuperar forces.

Treballar amb plantes és, principalment, compromís. Depenent del que nosaltres posem de la nostra part així rebrem després.

Flor y fruto de la Ayahuma
Ayahuma
Flor de Huacapuran
Flor de Huacapuran
Chiric Sanango
Chiric Sanango

Reserva una sessió introductòria gratuïta.

Un espai per a poder expressar les teves necessitats y veure quina opció s’hi adapta millor.
30 minuts
La Casa del Viento · La Casa del Vent

Contacta'm

Si vols qualsevol informació addicional sobre les sessions, els seus preus … no dubtis a posar-te en contacte amb mi mitjançant aquest formulari. Et contestaré tan aviat com em sigui possible.

 

Avís important

Les sessions de preparació i integració no substitueixen, de cap manera, a una teràpia psicològica. De la mateixa manera, jo no dono cap consell en referència a qüestions o tractaments mèdics. Les meves sessions són un suport per a qui ha triat endinsar-se en el camí de les plantes. Pot ser  molt beneficiós combinar les meves sessions amb un altre tipus d’espais terapèutics.